Bij de variabele rente is het te betalen rentepercentage afhankelijk van de renteontwikkelingen op de actuele markt. De te betalen rente wordt maandelijks vastgesteld aan de hand van de dan geldende hypotheekrentes.
Belangrijk voor de keuze voor variabele rente is of de rente gemiddeld onder de rente van een rentevaste periode blijft, gedurende de rentevaste periode.
Daarnaast is het belangrijk dat uw inkomen hoog genoeg is om bij een rentestijging de rente te kunnen blijven betalen.
Voordelen
Nadelen
Risico
U loopt het risico van een telkens wisselende rente en dat vertaalt zich in een lager rentepercentage op het afsluitmoment.
Bij deze vorm staat de rente vast gedurende een door u zelf gekozen periode van een aantal jaren. Bijvoorbeeld 5 jaar vast, of 7 jaar, 10, 20 of zelfs 30 jaar.
Voordelen
Nadelen
Risico
Met deze rentevariant loopt u geen enkel risico gedurende de afgesproken periode.
Deze rentevariant bestaat uit een door u gekozen periode waarin de rente vast is, gevolgd door een periode van meestal 1 of 2 jaar, waarin u het beste moment kunt afwachten om weer te kiezen voor een nieuwe rentevaste periode of voor een andere vorm: de bedenktijd.
Voordelen
Nadelen
Risico
Met deze rentevariant loopt u geen enkel risico gedurende de afgesproken periode.
De zogenoemde bufferrente is een mengvorm van de vaste en variabele rente. De rente staat vast binnen een bepaalde marge. Renteschommelingen werken pas door als deze groter zijn dan de van tevoren overeengekomen marge: de buffer.
Voorbeelden
Stel dat de gekozen vaste rente 6% is en de buffer 2% bedraagt. De buffer ligt dan tussen de 4% en 8% (6-2 en 6+2).
Zolang de marktrente tussen de 4% en 8% blijft bewegen, is er niets aan de hand en blijft u 6% rente betalen.
Stel echter dat de marktrente boven de bovengrens uitkomt en 9% is, dan wordt de afgesproken rente van 6% verhoogd met het verschil tussen de bovengrens (=8%) en de marktrente (=9%). U gaat dan 6% + 1% = 7% betalen.
Stel nu dat de marktrente beneden de benedengrens uitkomt en 3% is, dan wordt de afgesproken rente van 6% verlaagd met het verschil tussen de benedengrens (=4%) en de marktrente (=3%). U gaat dan 6% - 1% = 5% betalen.
Voordelen
Nadelen
Risico
Met de bufferrente loopt u iets meer risico, vergeleken met de vaste rente.
Neem contact op!Wanneer u verwacht dat de rente de komende tijd daalt kunt u ervoor kiezen een hypotheekproduct te nemen met een zogenaamde instapfaciliteit.
Dit geeft u de mogelijkheid om gedurende de instapperiode (afhankelijk van uw keuze een of twee jaar) over te stappen naar een langere rentevast periode.
Er zijn hypotheekverstrekkers die de mogelijkheid bieden om bij een eventuele rentestijging (in plaats van de verwachte daling) u een aantal dagen te geven om alsnog tegen het rentepercentage van voor de stijging voor een langere periode af te sluiten.
Neem contact op!Dit is een extra aantrekkelijke rente die kan worden aangeboden in de vorm van een korting op de dagrente.
Maar let op:
De hypotheekrentes staan nog steeds laag en hier lijkt in de nabije toekomst nog geen grote verandering in te komen. Het klinkt dan logisch om te kiezen vooreen lange rentevaste periode. Zo loopt u immers minder risico als de rentes onverwacht weer omhoog gaan.
Toch is het de moeite waard om u iets meer in de mogelijkheden te verdiepen. Het kan zo maar zijn dat met een kortere periode uw maandlasten lager zijn. Waarop moet u letten bij het kiezen van een rentevaste periode?
De rentevaste periode is de periode waarvoor u de hypotheekrente van uw hypotheek vastzet. Heeft u bijvoorbeeld een rentevaste periode van tien jaar afgesproken? Dan staat het rentetarief dus tien jaar vast. Hoe langer de gekozen rentevaste periode is, hoe hoger het rentetarief!
Let op: de rentevaste periode is niet hetzelfde als de looptijd van uw hypotheek, die loopt meestal 30 jaar of langer.
De rentevaste periode gaat dus om het aantal jaar dat uw rentetarief vaststaat. Samen met De Hypotheekcoach Weert gaat u na welke renteperiode voor u het gunstigst is.
U kunt ervoor kiezen om het maar één jaar vast te zetten, of tien of soms zelfs dertig jaar. De meest gekozen periodes om de rente vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.
Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente. Wanneer uw de rente lang vastzet, heeft u meer zekerheid. U weet immers zeker dat die niet gaat wijzigen in die periode. In ruil voor deze zekerheid betaalt u daarom een hogere rente.
Er zijn situaties denkbaar waarbij het verstandig is om te kiezen voor een korte rentevaste periode:
In onderstaande situaties past wellicht een langere rentevaste periode:
Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om de hypoytheeklening in twee of meerdere delen op te splitsen. Voor het ene deel kiest u voor een korte rentevaste periode en voor een ander deel kiest u voor een langere rentevaste periode.
Feitelijk doet u hier aan risicospreiding.
Bij de keuze van de rentevaste periode is niet alleen de rentestand een factor van belang. Er zijn er meer:
Verwacht u een gezinsuitbreiding, dan is het handig om de komende tien á vijftien jaar zekerheid te hebben over uw maandlasten.
Of gaan de kinderen over een paar jaar het huis uit? Dan kunt u ervoor kiezen om tot die tijd de rente vast te zetten.
En wat gaat uw inkomen doen? Verwacht u bijvoorbeeld nog te stijgen in salaris? Dan zou je kunnen kiezen voor een korte rentevaste periode en dus lagere maandlasten. Na die periode kun je met een hoger inkomen een eventuele rentestijging opvangen.
Ook de vraag of uw partner gaat of blijft werken kunt u in uw overwegingen meenemen.
Stel: u sluit een hypotheek af met een rentevaste periode van dertig jaar. Maar na een paar jaar wijzight onverwachts uw gezinssituatie en gaat u op zoek naar een groter huis. Dan miet u dus een nieuwe hypotheek afsluiten.
En het is maar de vraag of u weer dezelfde hypotheekvoorwaarden krijgt. De rentetarieven en leningsvoorwaarden zijn mogelijk tegen die tijd weer veranderd, net als het bedrag dat u kunt lenen.
Bij bovenstaande overweging kan een kortere periode interessanter en voordeliger zijn.
Heeft u al een tijdje een hypotheek en loopt binnenkort de rentevaste periode af? Neem dan contact op met De Hypotheekcoach Weert. Samen kunnen wij dan nagaan wat uw opties zijn.
Bij de keuze van de rentevaste periode (en dus eigenlijk ook bij de keuze van de hoogte van de hypotheekrente) spelen rationale factoren een grote rol. Uw inkomen, uw gezinssituatie, uw toekomstgverwachtingen etc.
Maar wat misschien nog wel belangrijker is: de hypotheekverstrekker en de keuze voor de duur van de rentevaste periode moet simpelweg bij u passen. Bijvoorbeeld, als u het gewoon niet prettig vindt om risico's te lopen, dan past een langere rentevaste periode.
Ook niet onbelangrijk zijn de contractuele verplichtingen die u aangaat. De Hypotheekcoach Weert kijkt naar het hele plaatje, zodat u een hypotheek(aanbieder) kiest waar u zich comfortabel bij voelt.
.
Er zijn veel hypotheekverstrekkers werkzaam in Nederland. Een aantal zult u kennen. De meeste echter niet. Deze onbekende hypotheekverstrekkers bieden vaak wel een veel lagere rente. U wilt natuurlijk met name een lage rente. Wij zetten die laagste rentes voor u op een rij, gebaseerd op een annuiteitenhypotheek met NHG, bestaande bouw zonder rekening te houden met energielabel/verduurzaming.
We hebben vergeleken: ABN Amro - Aegon - Allianz - Argenta - ASR - BLG - Delta Lloyd - Florius - Hypotrust - ING - Lloyds Bank - Moneyou - MUNT - Nationale Nederlanden - Obvion - Rabobank - Selectief Hypotheken - SNS Bank - Syntrus Achmea - Tellius - Vista Hypotheken - Woonfonds - Lot hypotheken
De hierboven aangegeven renten zijn gebaseerd op:
Wij en onze partners slaan met jouw toestemming informatie op jouw apparaat op en gebruiken dit. Browsegegevens worden door middel van cookies ingezameld om persoonsgegevens te verwerken. Je kunt jouw toestemming geven of intrekken door op de knop 'Voorkeuren aanpassen' te klikken. Je kunt op elk moment je keuzes beheren door op 'Privacy voorkeuren wijzigen' te klikken in de footer van de website.
De apparaat kenmerken actief scannen voor identificatie. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. Marketing gerelateerde activiteiten, zoals het tonen van gepersonaliseerde advertenties en content, advertentie- en contentmeting, inzichten in het publiek en productontwikkeling.